torsdag 26 september 2013

The Golem and the Jinni

"The Golem and the Jinni" är Helen Weckers debutroman och vilken debut det är. En fascinerande berättelse, utsökt skriven och med massor av intressanta infall och idéer, alla väl gestaltade och integrerade i textens narrativa flöde. Romanen är ett stycke urban fantastik, en kärlekshistoria och samtidigt en inkännande skildring av invandring och vad det innebär att ryckas upp och placeras i en ny kultur. Det här är fantasylitteratur när den är som allra bäst. Wecker förstår som få att använda den magiska realismens verktyg för att spinna en historia som kopplar ett grepp om såväl samhälle som individer.


Berättelsen kretsar som titeln antyder kring två figurer hämtade ur judisk respektive arabisk folktro. En golem och en djinn. En golem, om någon inte skulle veta, är en varelse skapad av lera som givits liv på magisk väg. I judisk folktro berättas om hur dessa varelser framkallats av kunniga rabbiner för att försvara folket under de värsta pogromerna genom historien. En djinn är en ande av eld med stor makt att uppfylla önskningar. Sagans andar i lampor är alla djinner.

I romanens första kapitel anländer de båda till New York i slutet av 1890-talet tillsammans med den strida ström av hoppfulla immigranter från den gamla världen. Berättelsens golem är en kvinna som en obehaglig köpman låtit få tillverkad åt sig av en trollkarl hemma i Polen för att tillfredställa sina fantasier om den perfekta undergivna hustrun. Men köpmannen dör under överfarten och golemen är nu herrelös i världen. Som tur väl är tas hon omhand av en gammal rabbin som förstår vad hon är. Han ger henne namnet Chava och försöker hjälpa henne att finna en plats i tillvaron. Ahmeed är en djinn som för länge sedan fångades i en magisk lampa som på olika villovägar hamnat i Little Syria, ett arabiskt kvarter i New York. Där blir han en dag frisläppt och måste nu steg för steg lära sig att förstå och navigera den tid och den plats där han hamnat samtidigt som han dras in i det exilsyrianska samhällets sociala liv. Och allt detta är bara bokens första kapitel. Sakta vävs de båda varelsernas berättelser samman till en osannolik kärlekshistoria som är lika vacker som trevande. På vägen introduceras vi för en lång rad bifigurer och i utvikningar låter berättaren oss ta del av deras livhistorier. Så växer romanen till en väv av öden som tillsammans skapar ett tätt litterärt universum.

Greppet att utifrån de olika kulturernas folklore lyfta fram såväl judar som araber, visa hur deras erfarenheter är en del av den amerikanska erfarenheten och både lyfta fram vad som skiljer dem åt men framförallt det som förenar dem ger naturligtvis också romanen en politisk kraft som ger den en extra dimension. Det huvudsakliga temat i boken är vad det innebär att bli en människa och att ta sin plats bland andra människor. Det är bland annat genom det skickliga handlaget med såväl politiska som filosofiska temata som romanen lyfter över ren genrelitteratur och vinner sin verkliga kraft.

Helene Wecker

När jag läser "The Golem and the Jinni" kommer jag flera gånger att tänka på Salman Rushdies mästerverk "The Satanic Verses". I den romanen använder sig Rushdie på ett liknande vis av fantasy, trolldom och underverk för att behandla migration och globalisering som teman. Båda författarna låter läsaren förstå och ta del av vad den erfarenheten verkligen innebär, en erfarenhet som är nog så viktig att ta del av i vår samtid. Men där Rushdies text är febrig och överhettad hanterar Wecker sin berättelse och sina karaktärer men en sval distans. Jag kan uppskatta båda perspektiven. Weckers berättare har ett lugn och en trygghet i sitt värv, den sortens självsäkerhet som de stora realisternas röster ofta uppvisar. Här finns inte den språkliga lekfullheten hos en Rushdie men även i enkelheten och det raka finns en skönhet. Wecker övertygar med sin klara prosa och gör därmed sin skapelse helt och hållet trovärdig oavsett vilka fantasmagorier hon än fyller den med. Här finns inget av den ofta tröttsamma självmedvetenhet som så ofta präglar en debuterande författares text.

Jag tror ni märker hur uppspelt jag blir av att skriva om boken. Det var faktiskt länge sedan jag blev så här exalterad av att läsa en nyutkommen roman. "The Golem and the Jinni" känns som en genuin upptäckt och det är med glädje jag förmedlar den vidare till er, läsare av Allmänstädesbloggen. Och skulle det till äventyrs vara så att någon förläggare fick syn på det här, blev sugen på att ge ut boken på svenska och behövde en översättare så anmäler jag mig härmed som frivillig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar