måndag 6 januari 2014

Vart går Star Trek?

I julklapp gav fru Otterberg mig en DVD-box med samtliga säsonger av "Star Trek: The Next Generation". Naturligtvis sitter vi nu om kvällarna och sträcktittar. Stort science-fiction fan som jag är har allt som har med Star Trek att göra alltid haft en stor plats i mitt hjärta. Ändå har jag faktiskt aldrig haft tillfället att se hela TNG i sin helhet från början till slut tidigare. Jag slås av hur serien utvecklas under de sju säsongerna. De två första åren är ärligt talat ganska skakiga med en del episoder som är närmast outhärdliga att se men tids nog händer något, karaktärerna fördjupas, världen blir mer utvecklad och konsekvent, det tas större risker i berättandet. Min favorit av serierna kommer alltid att vara "Deep Space Nine" men TNG har verkligen stigit i aktning för mig.

Gänget från den nästa genterationen.

I somras, när jag skrev om J.J. Abrams "Star Trek Into Darkness", hade jag en formulering om att om Star Trek ska ha en verklig framtid måste den förr eller senare återvända till TV. Det har inte visats något nytt Star Trek-avsnitt i rutan sedan 2005 då "Enterprise" gick i graven. Då hade det gått Star Trek oavbrutet i arton år. "Enterprise" hade dragits med dåliga tittarsiffror och fick även ett ganska svalt mottagande bland många fans. Själv tyckte jag att den var betydligt bättre än vad många andra ansåg. även i de första säsongerna. (Möjligen kan det sägas att Scott Bakula inte precis var den mest karismatiska kommendören i Stjärnflottans historia.) Till den fjärde och sista säsongen blev "Enterprise" rent av bland det bästa som gjorts i franschisens historia. Men vid det laget var det försent.


Gänget från generation noll.
Men knappt hade Star Trek gått i malpåse förrän planer började smidas för att få ut allt igen. 2009 skedde det i och med att den nya filmserien sjösattes. Upplägget var inte direkt oväntat. Idéen om att göra filmer med nya skådespelare i de klassiska rollerna från originalserien fanns redan i luften 1991 när "Star Trek VI" gjordes. Jag hör själv inte till dem som har så förtvivlat nostalgisk relation till dessa karaktärer. Det här blir väl lite som att svära i viet men personligen anser jag originalet är den sämsta Star Trek-serien. Det går inte att komma i från att amerikanskt tv-berättande befann sig i ett mycket mer primitivt stadium på 60-talet och det märks när en ser serien idag. Och de skönhetsfläckarna går inte att ta bort med hjälp av uppdaterade specialeffekter.

Men innan J.J. Abrams fick klartecken att återuppfinna Star Trek för den stora bioduken hade i alla fall två seriösa förslag till nya TV-serier utvecklats och presenterats för producenterna på Paramount. Information om dessa finns att hitta och det är inte utan att det är intressant att spekulera kring hur franschisen hade utvecklats i någon av de parallella verkligheterna istället.

***

Ett förslag vars grundidé liknar det som blev de nya filmerna kom från författarna J. Michael Straczynski och Bryce Zabel. Zabel var bl.a. huvudförfattare för serien "Dark Skies" och Straczynski är förstås skaparen och mästerhjärnan bakom "Babylon 5". Bara tanken på att han av alla människor skulle ta över rodret för den serie som under hela B5s tid i etern var den stora konkurrenten är faktiskt ännu ballare än det faktum att Abrams nu gör både Trek och Star Wars.

Liksom filmerna skulle den här föreslagna serien, som bara helt enkelt skulle heta "Star Trek", kretsa kring Kirk, Spok, McCoy och hela resten av orginalbesättningen på Enterprise. Här skulle dock inte vara tal om någon alternativ tidslinje eller så. Förslaget var en ren reboot, där författarna skulle ta sig friheten att börja om helt från början. I Straczynskis och Zabels pitchdokument antyder de även att de funderar på vissa förändringar av de gamla karaktärerna (som exempelvis att låta Scotty bli en kvinnlig rollfigur).

Precis som "Babylon 5" hade föreslås också en slags femårsplan för denna nya serie. Kirk talar ju trots allt i sin inledande monolog i seriens intro om att besättningen är ute på ett femårigt uppdrag. Tanken var att det skulle finnas ett centralt mysterium kretsande kring en uråldrig nu försvunnen civilisation och att detta skulle presenteras i seriens inledande avsnitt. Detta mysterium skulle sedan löpa som en pågående metaplot genom de fem säsongerna.

Det är inte utan att idén har sina poänger. Samtidigt finns det en del frågetecken. Straczynski har både styrkor och svagheter som författare och jag är inte helt övertygad om att han vore det självklara valet att leda något sådant här. Å andra sidan finns ju möjligheten att han hade kunnat ta materialet i nya spännande riktningar.

***

Regissören Bryan Singer är ett stort fan av Trek och dyker till och med själv upp som statist i den tionde långfilmen. Tillsammans med manusförfattarna Christopher McQuarrie, som Singer gjorde "The Usual Suspects" med en gång tiden, och Geoffery Thorne utvecklade han ett förslag till en ny serie med arbetstiteln "Star Trek: Federation". Den här serien skulle utspela sig långt efter TNG, DS9 och Voyager. Närmare bestämt år 3000. Grundpremissen sammanfattas i följande meningar:

"Utopia as a goal is like the fire in a nuclear engine. Utopia in practice is stagnation; it's dry rot; eventually it's death. Which is precisely where we find the United Federation of Planets a few centuries after the last Age of Discovery."

Tänkt logo i design av Mike Okuda, minsann.
Tanken var att Federationen i den här framtiden börjat stagnera. Människorna har blivit tjocka och förnöjda, den energi och optimistiska anda som präglade Federationen som vi kände den har gått förlorad. Vulcanerna har återförenats med Romulanerna. Ferengierna har blivit en stormakt genom att kränga den bajoranska religionen till underutvecklade civilisationer. Till denna situation introduceras ett nytt hot i form av ett tidigare okänd fiende som kallas "The Scourge". Allt detta leder stjärnflottan till att sjösätta ett nytt stjärnskepp med namnet Enterprise, det första att bära det namnet på 300 år. Officiellt är dess uppdrag att åter ge sig ut på upptäcktsfärd, inofficiellt är målet att avslöja sanningen bakom det nya hotet.

I pítchdokumentet som finns att tillgå online presenteras också de tänkta nya karaktärerna vilka bland annat skulle utgöras av chefstekniker i gasform, en självmedveten dator vid namn M.A.J.E.L. (ni som fattar det skämtet får en stjärna i kanten) och en ung kommendör vid namn Alexander Kirk, naturligtvis en ättling till gamle James T.

Personligen är jag väldigt nyfiken på vad den här serien hade kunnat bli. När jag läser utkastet får jag en känsla av att det är skrivet av upphovspersoner med en genuin kärlek till materialet samtidigt som de uppenbarligen varit beredda att tänja på gränserna.

***

Fanfiction har alltid varit en viktig del av trekkerkulturen. I gamla dagar fick det sitt utryck i litterär form men idag med ny teknik är det faktiskt möjligt för fans att skapa sina egna tv-episoder och distribuera dem via YouTube. (eller Itunes. Det finns även en del "radioteater" att hitta.) Jag känner till i alla fall tre sådana fanserier som alla bygger på principen om att göra nya avsnitt av originalserien: "Star Trek Phase II", "Star Trek New Voyages" och "Star Trek Continues" (Den sistnämnda med Grant Imahara från "Mythbusters" som Sulu.) Den nyfikne kan lätt hitta dessa avsnitt. I samtliga fall har scenografin och kostymerna från 60-talet återskapats i detalj och det hela görs i en slags blandning mellan blinkande ironi och totalt allvar. Det händer också att dessa fanprojekt ibland lurar med riktiga skådespelare - så dyker plötsligt t.ex. George Takei upp som en åldrad Sulu i ett avsnitt av "New Voyages". Specialeffekterna är också ofta nog påfallande väl utförda.

Promotionbild för "Star Trek Renegades".
Det mest ambitiösa projektet av det här slaget hittills verkar vara "Star Trek Renegades", vars skapare hyser någonslags ambition om att deras hemmagjorda serie ska plockas upp som "riktig" serie. Det tror jag nu inte ett ögonblick på. Ändå har man fått ihop en imponerande rollista med bl.a. TimRuss och Robert Picardo från Voyager samt Walter Koenig i sina gamla roller. Russ står till och med som regissör för projektet. Idéen är här att Tuvok fått ta över som befälhavare för ett rekonstruerat sektion 31 och att han får i uppdrag att sätta samman en hemlig grupp som kan operera i skuggorna. Premissen är inte ointressant men det är en sak att skaka fram en pilot med hjälp av Kickstarter och något helt annat att få en hel serie på fötter. Och jag tror ärligt inte att varken Paramount eller någon amerikansk tv-kanal skulle vara så sugna på att lämna över en av sina stora pengakossor till ett gäng glada amatörer.

***

Så frågan om när en ny Star Trek-serie kan komma att se dagens ljus och vilken form den kan komma att ta är fortfarande höljt i dunkel. Men jag är övertygad om att det kommer. Som vi har sett saknas det ju knappast idéer och det enda vi kan hoppas på är att materialet läggs i riktigt goda händer, hos skapare som förmår att både förvalta och ta framtiden vidare ditt ingen har färdats förr...Källor:
http://en.memory-alpha.org/wiki/Undeveloped_Star_Trek_Projects
http://bztv.typepad.com/newsviews/2006/06/spaced_out_star.html
http://trekmovie.com/2011/04/16/exclusive-details-excerpts-from-star-trek-federation-series-proposal/
http://startrekrenegades.com/home/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar