torsdag 10 oktober 2013

FKT presenterar Otäcka sagor om matDags att tala i egen sak igen. På lördag, den 12/10 är det dags. Kl. 19:00 på kvällen håller vi stor galapremiär på min senaste teateruppsättning, en liten produktion som vi valt att kalla "Otäcka sagor om mat". Den spelar i Göteborgs Dramatiska Teaters lokal på Stigbergliden 5b. På många sätt är det den mest experimentella uppsättning som jag och Fröa Konstnärliga Teater någonsin har gjort. Enklaste sättet att beskriva det hela är att kalla det "barnteater för vuxna". Det hela är baserat på tre olika pjäser skrivna för barn i början av 1900-talet. De är "Gossen som ville ha pannkakor" av Anna Wahlenberg, "Prinsessan som inte ville äta havresoppa" av Walter Stenström samt "Hans och Greta" av Emma Olunda. De är alla starkt präglade av sin tids syn på barnkultur och har starkt moraliserande och didaktiska syften.

Prinsessan som inte vill äta havregröt (Lisa Lindegren)


Vi kommer dock inte att spela för barn utan för en vuxen publik. Tanken är att vrida och vända på dessa berättelser, ifrågasätta deras självklara moralism och i stället lyfta fram det som skaver, det som är obehagligt och ja, otäckt. Det förenande temat som binder samman pjäserna är att de alla handlar om mat och ätande. Det är också detta som gör dem relevanta för oss och vår tid. Maten är en av samtidens främsta besattheter. Våra tv-tablåer är fulla av kockar och matlagningsprogram, kokböcker säljer som aldrig förr, samtidigt är vi fruktansvärt rädda. Rädda att äta fel, rädda att äta oetiskt, rädda att maten ska göra oss sjuka. Allt det här finns med som en undertext när vi berättar dessa sagor.

Haren (Michael Jinton)


Det blir en starkt visuell uppsättning. Jag har haft den stora glädjen att få samarbeta med min vän scenografen Stina Jarenskog och det scenrum hon skapat är verkligen både vackert och oroande. Dessutom har hon designat ett antal dockor som hör till det tjusigaste jag skådat. Till sin hjälp har Stina haft elever vid Hantverkscentrum i Tibro som vi haft den stora glädjen att ha med på tåget.

För att boka biljetter till föreställningen, klicka här. Och vill ni läsa mer om Fröa Konstnärliga Teater och uppsättningen så här ni en länk till hemsidans framsida här. Jag hoppas verkligen att flera av Allmänstädesbloggens läsare har möjlighet att komma.

***

Förresten, angående författarinnan Emma Olunda som diktat den version av "Hans och Greta" som vi spelar: Hon tycks vara en väldigt mystisk person. Det mesta av hennes liv är höljt i dunkel och säkra biografiska fakta finns inte att upphitta. Någon har hävdat att hennes initialer skulle vara en ledtråd, men till vad det kan jag inte komma på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar