onsdag 23 juli 2014

Star Trek Continues



När jag skrev ett inlägg i januari där jag spekulerade lite över "Star Treks" framtid nämnde jag något om de fan-serier som finns att hitta på nätet. Jag nämnde då i det sammanhanget den serie som jag här vill uppmärksamma, "Star Trek Continues". Som flera liknande serier bygger serien på idén att göra "nya" avsnitt av originalserien från 60-talet. Den ursprungliga scenografin, kostymerna, ljussättningen, musiken och så vidare har återskapats i minutiös detalj. De ikoniska rollerna har iklätts av nya skådespelare. Och det är där "Star Trek Continues" skiljer sig från andra projekt i samma anda. För där många sådana här serier befolkas av glada amatörer och nördar som går i brygga bara över att få bära de gyllene, blå och röda pyjamasuniformerna är "Continues" iscensatt med begåvade aktörer i rollerna.

Projektet leds av en man vid namn Vic Mignogna som till vardags i första hand är röstskådis. (Han verkar i huvudsak arbeta med anime dubbad till engelska.) Här är han exekutiv producent, medförfattare, medregissör och har dessutom iklätt sig rollen som James T. Kirk i egen hög person. Mignogna är faktiskt helt övertygande i rollen. Han fastnar inte i fällan att försöka imitera William Shatner, som ju annars är inbjudande till just imitation och parodi med hans säregna sätt att läsa repliker på. Precis som Chris Pine i långfilmerna gör han rollen till sin egen. (Och oavsett vad en tycker om Abrams filmer menar jag att Pine är en av de starkaste elementen där.)

Bland övriga skådespelare märks t.ex. Christopher Doohan i rollen som Mr. Scott, alltså samma roll som hans far James gestaltade i ursprungsserien. Likheten är faktiskt ganska slående och Doohan har en glimt i ögat som livar och smittar. Hikaru Sulu spelas av Grant Imahara från "Mythbusters". Han är väl inte den bäste skådespelare som vandrat på denna jord (fast i ärlighetens namn, är George Takei det heller?) och hans medverkan är förstås nån slags stuntcasting men jag har absolut inget emot det. Jag tycker också mycket om Kim Stinger i rollen som Uhura. Hon får gärna ta större plats i framtiden. Det gäller förresten alla Uhura i alla versioner av "Star Trek" där hon medverkar.

Mignogna och kompani har också valt att begåva USS Enterprise med en ny karaktär, en alldeles egen originalskapelse i form av skeppspsykologen Dr. Elise McKennah (spelad av Michele Specht). Karaktären är en fyndig blinkning framåt mot TNG-eran samtidigt som hon tillför en oväntad extra energi och ny dynamik till de relationer som vi känner så väl till från ursprungsversionen. Specht gör sin McKennah till en kraftfull närvaro vars pondus rentav överträffar Kirks ibland. Det kan säkert hända att det finns en och annan purist som sitter och är gramse över tilltaget. Från mig får det bara applåder. McKennah är en av de bästa inslagen i "Continues".

Kirk (Vic Mignogna) och Dr. McKennah (Michel Specht).


En figur som har varit förvånansvärt mycket i bakgrunden så här långt är seriens Spock, gestaltad av Todd Haberkorn. Inte så att karaktären på något sätt varit frånvarande, tvärt om, han är alltid där och i ett av avsnitten spelar han en mycket aktiv roll men på något vis framstår Spock här som mer av en bifigur än annars. Möjligen saknar Haberkorn något av den naturliga karisma som Leonard Nemoy hade i rollen och som drog allas vår uppmärksamhet till sig. Han har heller inte samma sex-appeal som Zachary Quinto. Haberkorn är dock mycket bra på att fånga det vulkanska temperamentet och jag har all anledning att tro att han kommer att växa i rollen.

Det är inte bara inom skådespeleriet som serien utmärker sig utan även vad gäller manus och regi. Än så länge har tre avsnitt färdigställts. (De som gör serien må vara proffs men detta är ett ideellt projekt och produktionstakten är därefter.) Alla tre är väldigt välgjorda och skrivna i mycket god Trek-tradition. Det märks att författarna verkligen kan och älskar de här karaktärerna. De känns verkligt genuina. Det kan inte sägas om alla nyversioner av "Star Trek" precis. Samtidigt är det absolut inte bara en övning i simulacra. "Continues" har en sensibilitet som utan tvekan är av idag och vår tid.

De tre avsnitten anknyter alla till originalserien. I "The Pilgrim of Eternity" återser besättningen Apollo, en utomjording som de mötte i ett av de gamla avsnitten. På något mystiskt sätt har Apollo åldrats sedan de såg honom sist. (Han spelas av Michael Forest som gestaltade karaktären i serien på 60-talet). I "Lolani" stöter besättningen på en slavflicka från Orion som förmodligen i självförsvar mördat de män som köpt henne. Kirk ställs inför ett moraliskt dilemma när han för att undvika en diplomatisk incident beordras återbörda Lolani till den slavhandlare som sålt henne. (Slavhandlaren spelas förövrigt av den gamle TV-Hulken Lou Ferrigno.) Detta är det bästa avsnittet hittills. Det fångar perfekt Treks moraliska kärna och använder det för att utforska svåra ämnen som ex. trafficking. Det tredje avsnittet, "Fairest of Them All" utspelar sig helt och hållet i Treks spegeluniversum.

Om jag fick önska mig något inför framtiden så skulle det vara att författarna inte bara gör episoder som är uppföljare till tidigare historier, att de känner friheten att ta ut svängarna ordentligt och att de också låter bifigurerna ta plats och utvecklas. Gör de det har "Continues" potential att bli något riktigt fantastiskt. Jag är redan en stor beundrare och då är orginalserien ändå inte, som jag tidigare erkänt, min favoritversion av Trek. Långt därifrån. För mig är TNG, DS9 och alla de senare serierna mycket mer intressanta. Mignognas version av Kirk och gänget kommer dock väldigt nära. Att se den gör mig riktigt exalterad!

Samtliga avsnitt av "Star Trek Continues" ligger uppe på YouTube. Seriens kanal hittar du här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar